27 juli 2021

Waarom kiezen voor de CIAT Clean Line?

Inzet van mobiel luchtreinigers loont. Niet om ventilatie te vervangen - verse buitenlucht is een zeer goed wapen tegen een verhoogd besmettingsrisico. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat luchtreiniging juist een zeer effectieve aanvulling is die naast ventilatie gebruikt kan worden en het beschermingseffect versterkt. Met als gevolg: een verdere verlaging van besmettingsrisico’s.

Lees bijvoorbeeld het artikel "Ventilatie en luchtreiniging tegen aerosoldeeltjes in sportscholen" in het TVVL Magazine van juni 2021. In dit artikel, gepubliceerd door Prof. Dr. Ir. Bert Blocken (et al), Hoogleraar Bouwfysica TU Eindhoven en diverse andere auteurs, staat geschreven: “Voor de praktijk bevelen de auteurs van dit artikel een combinatie aan tussen ventilatie en luchtreiniging.

Dit wordt ook bevestigd door ander onderzoek, zoals bijvoorbeeld dat van Richard L. Corsi, Ph.D., PE, Maseeh College of Engineering & Computers Science, Portland State University. Hij spreekt van een “gelaagde strategie” waarin alle facetten van risicobeperking hun plaats hebben: Vermijden van bronnen, mondkapje dragen, afstand houden, ventilatie, filtratie, desinfectie slim gebruik van tijd en educatie en bewustwording. Een goede, gelaagde strategie kan leiden tot een dosisverlaging van meer dan 95%. Filtratie/luchtreiniging is één van de bouwstenen!

Het verhogen van ventilatie kan op allerlei problemen stuiten. Zoals het artikel in het TVVL Magazine stelt leidt het enkel inzetten van ventilatie om te komen tot ventilatievouden van 4 tot 6 h-1 tot hoge installatiekosten, lange wachttijden voor installatie en hoger energieverbruik voor verwarming, koeling en mogelijk bevochtiging/ontvochtiging van de ventilatielucht.

Luchtreiniging is direct inzetbaar en is per saldo heel effectief én kostenefficiënt. En het vult ventilatie naadloos aan, mits op een goede manier ingezet. Het is, zoals het TVVL artikel stelt, een taak voor professionals. CIAT helpt u hier graag bij, we zijn al meer dan 80 jaar professionals in deze materie.

Uit onze eigen berekeningen blijkt dat de besmettingskans bij een combinatie van ventilatie en filtratie/luchtreiniging afhankelijk van de omstandigheden nog eens  een extra 40 tot 60 procent kan afnemen.

Meer lezen over Gezonde Gebouwen en/of onze brochure van de CIAT Clean Line: https://ciat.nl/nl-NL/over-ciat/ciat4life